Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11930

Το ΝΑΤΟ δημιουργεί δύναμη υψηλής ετοιμότητας για ταχύτατες επεμβάσεις

Εκδήλωση χτες της ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα κόντρα στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης του ΠΣΕ


ΣΕΛ. 8-9
Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους
  • Στο συλλαλητήριο καλεί και η ΠΑΣΕΒΕ
  • Συγκεντρώσεις το Σάββατο και στην Αττική

ΣΕΛ. 4

Χρήμα - προνόμια - ασυλία στο κεφάλαιο

Αποφασίστηκαν στο «Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Απασχόληση»

Με στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας και την αξιοποίησή της προς όφελος των εργοδοτών, κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις, έχοντας τη στήριξη της ΓΣΕΕ, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέα χρηματοδοτικά πακέτα προς τους μονοπωλιακούς ομίλους, εξασφαλίζοντας ευέλικτο και φθηνό εργατικό δυναμικό μέσα από μια πληθώρα επιδοτούμενων προγραμμάτων και το ΕΣΠΑ.

ΚΚΕ: «Ο πιο ύπουλος και επικίνδυνος αντίπαλος για τους ανέργους και τη νεολαία είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ανακυκλώνει την ανεργία, τσακίζει εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και προσφέρει νέα προκλητικά προνόμια στο κεφάλαιο, στο όνομα ελάχιστων, προσωρινών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας».


ΣΕΛ. 5

Στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία

«Ετοιμος» για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι δήλωσε τις προάλλες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, και δύσκολα θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει την ετοιμότητά του. Το υπουργείο Εργασίας είναι από τους πρωταγωνιστές στην κατάθεση και ψήφιση νομοσχεδίων που χτυπάνε στην καρδιά τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει.

Από αυτήν τη σκοπιά, και με δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες τίθενται σε εφαρμογή πολλά από τα ψηφισμένα μέτρα, κύρια σε βάρος των συντάξεων, ο Γ. Βρούτσης και συνολικά η κυβέρνηση μπορούν να επιχαίρουν για την «παραγωγικότητά» τους σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που σχετίζονται άμεσα με τη στήριξη της στρατηγικής του κεφαλαίου για την «ανάκαμψη».

Το μενού περιλαμβάνει: Φτήνεμα της εργατικής δύναμης, με μείωση των μισθών και ελαστικοποίηση της εργασίας, απαλλαγή του κράτους από το «κόστος» του συστήματος Υγείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ωστόσο, οι εκκρεμότητες που απομένουν είναι πολλές. Και ανάμεσα στις βασικές, είναι ο νέος νόμος για το συνδικαλισμό και για την απελευθέρωση των απολύσεων.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η κυβέρνηση δεν κρύβει λόγια. Χαρακτηρίζει «παρωχημένο» το σημερινό νομικό πλαίσιο (1264/82), προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές, αξιοποιώντας προπαγανδιστικά τη σαπίλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Για παράδειγμα, προβάλλοντας περιπτώσεις κατάχρησης, στις οποίες εμπλέκονται εκπρόσωποι του εργατοπατερισμού, σχεδιάζει να μεγαλώσει τα εμπόδια στη λήψη συνδικαλιστικής άδειας, που είναι αναγκαία για να ανταποκριθεί κάποιος στοιχειωδώς στα καθήκοντά του, κυρίως όταν μιλάμε για δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις.

Καθόλου τυχαία, όμως, η κυβέρνηση εστιάζει τις αλλαγές στο ζήτημα της απεργίας και στον τρόπο που αυτή θα αποφασίζεται στο εξής από τα συνδικάτα. Ολα τα σενάρια, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έως σήμερα, προμηνύουν την κατάργηση επί της ουσίας του δικαιώματος στην απεργία, αφού τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων, ακόμα και οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων, αν δεν έχουν συγκεκριμένη απαρτία, δε θα μπορούν να αποφασίζουν την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης.

Μπορεί σήμερα το κίνημα να είναι σε υποχώρηση, η αστική τάξη, όμως, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της, δεν παραιτούνται από την προσπάθεια να βάλουν στο γύψο τους εργατικούς αγώνες, να δυσκολέψουν την ανάπτυξη κινητοποιήσεων, βάζοντας στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο τις ταξικές δυνάμεις.

Γι' αυτό, άλλωστε, ακόμα και σήμερα, εννιά στις δέκα απεργίες κρίνονται παράνομες και η κυβέρνηση επιστρατεύει τον έναν κλάδο μετά τον άλλο. Γι' αυτό, στην πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων, ο συνδικαλισμός είναι απαγορευμένη λέξη ή ζουν και βασιλεύουν «σωματεία» απολύτως ελεγχόμενα από την εργοδοσία.

Αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα δίνουν στο εξής τη μάχη από πολύ χειρότερες θέσεις. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιηθεί άμεσα.ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Επιβεβαίωσε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ
  • Η Σύνοδος πήρε αποφάσεις για προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων σε όλα τα μέτωπα. Η ΕΕ επιτίθεται στους λαούς της Ευρώπης προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.
  • ΚΚΕ: Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σηματοδοτούν την κλιμάκωση της επέμβασης της ΕΕ στα εσωτερικά της Ουκρανίας, με στόχο τη στήριξη της εθνικιστικής αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

ΣΕΛ. 6 - 7


ΚΚΕ: Τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ επιβάλλουν νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΣΕΛ. 3
ΙΡΑΚ
Η Γερμανία εμπλέκεται εξοπλίζοντας τους Κούρδους

ΣΕΛ. 17
40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πετυχημένη έναρξη της θεατρικής συνάντησης στο Γκάζι για τον Μάνο Κατράκη

Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας


ΣΕΛ. 13
ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Εμπαιγμός για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία από το 2013 για άμεση μείωση των τιμών των εισιτηρίων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και στις Αστικές Οδικές Συγκοινωνίες στο 50% καθώς και για δωρεάν μετακίνηση ανέργων, φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών. Για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, χρειάζεται ένας ενιαίος κρατικός φορέας μεταφορών, που μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό εισιτήριο, με προστασία των εργαζομένων και κάλυψη όλων των αναγκών στις μεταφορές.


ΣΕΛ. 20

Διαβάστε στο «Ρ»


Ο καιρός

25°C
Αραιές νεφώσεις
Αραιές νεφώσεις
άνεμοι ΝΝΔ 4 μποφόρ
20°C
Αραιές νεφώσεις
Αραιές νεφώσεις
άνεμοι ΝΝΔ 2 μποφόρ